A labdarúgás ünnepe volt – 45. Rákóczi Kupa

1 IMG 8944Zsúfolásig megteltek a Városi Sportcsarnok lelátói a 45. Rákóczi Kupa ünnepélyes megnyitója előtt. A február másodikán kezdődő egyedülálló sporteseményt Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, korábbi világ- és Európa-bajnok öttusázó nyitotta meg. De köszöntötte a Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó (aki a nyitómeccs kezdőrúgását is elvégezte), valamint Bányai Gábor országgyűlési képviselő is.

A versenyen ezúttal is tíz középiskola tette tiszteletét. A házigazda és címvédő II. Rákóczi csoportjában a Gyöngyös-Mátrafüred, a Sepsiszentgyörgy, a Kecskemét és az Orosháza került, míg a tavalyi ezüstérmes Szilády a Bibóval, a Dékánival, a Sárospatakkal és a Magyarkanizsával alkottak egy csoportot.

Már a pénteki játéknapon kiderült, hogy a mostani volt az elmúlt évek egyik legkiegyensúlyozottabb kupája, sokszor csak egy-egy apró mozzanat döntött pontok vagy éppen helyezések sorsáról.

A tekós csapat számára egy 0-0-s döntetlennel indult a torna a Gyöngyös ellen, aztán még pénteken jött a javítás a Sepsi 7-0-s legyőzésével. Szombaton a Kecskemét ellen egy újabb diadallal indult a nap, aztán viszont a kiváló erőkkel álló Orosháza elleni mérkőzés 1-1-es eredménnyel ért véget, így a mieink pótselejtezőre kényszerültek, míg a békési csapat egyenes ágon jutott a legjobb négy közé.

1 IMG 9311

A másik csoportban az előzetesen is esélyesnek tartott Bibó lett az első, a Dékáni és a Magyarkanizsa pedig jogot szerzett a pótselejtezőkre.

A nap üde színfoltja volt a Ferencváros Öregfiúk gálamérkőzése, amelyen a korábbi sztárjátékosok a Tekó All Star csapatával mérkőztek. A gólokban gazdag, közönségszórakoztató meccset végül a Fradi nyerte 6-4-re.

2 IMG 6573

A kora esti pótselejtezőkben a Tekó a Dékáni ellen vívta ki a négy közé jutást, míg a Gyöngyös büntetőkkel búcsúztatta a Magyarkanizsát.

Vasárnap előbb az Orosháza ünnepelhetett döntőbe jutást a Gyöngyös ellen, majd jött az előzetesen legjobban várt párosítás: Tekó – Bibó. Mindkét csapat kihozta magából a maximumot. A vezetést a Tekó szerezte meg, amire a Bibó egy öt-a-négy-ellen formációval próbált válaszolni. Egyenlítés helyett azonban újabb tekós gólkövetkezett, így a kupa történetében először alakult ki Tekó – Orosháza döntő.

 

A helyosztók előtt a Hadnagya Kupa bronzmeccse következett, ahol a Fazekas magabiztosan győzött a Soltvadkert ellen.

Ezt követően a nagyok bronzmeccsén a Bibó 1-0-ra diadalmaskodott, így zsinórban másodszor szerzett érmet.

A fináléban két remek csapat mérte össze tudását. A nagyobb helyzetek az Orosháza előtt adódtak, de a vezetést mégis a Tekó szerezte meg. A hazai játékosok félig már a kupa fület fogták, amikor jött az orosházi egyenlítés. A kétszer ötperces hosszabbítás nem hozott gólt, így büntetőkkel dőlt el a kupa sorsa. Az idegek harcát az Orosháza bírta jobban és 3-2-re győzni tudott. Története során negyedszer hódította el a Rákóczi Kupát, míg a mostani vándorserlegre már harmadszor véshetik fel az iskola nevét.

2 IMG 0514

A mérkőzések sorát a Hadnagya döntője zárta, ahol a Felsővárosi szoros meccsen megvédte címét a Kiskunmajsa ellen.

Az eredményhirdetésen aztán soha nem látott mennyiségű különdíj került kiosztásra, hála a hatalmas támogatói körnek, akik nélkül elképzelhetetlen lett volna a Rákóczi Kupa ilyen magas színvonalú megrendezésre. Köszönet nekik ezúton is.

Téglás László igazgató úr abban a reményében zárta be a tornát, hogy 2019 februárjában újra találkozunk.

RK Tamogatoi lista 2