Határtalanul Horvátországban és Szlovéniában

hatartalanul22 36Iskolánk 41 diákja 2022. 06. 26- 06.30. között a Határtalanul program keretei között egy 5 napos kiránduláson vett részt. A tartalmas tanulmányi utat egy témanap és egy felkészítő óra előzte meg, amelyeken a diákok a trianoni békéről tanulhattak, tesztek kitöltésével adhattak számot tudásukról, valamint megismerkedtek a két ország magyar vonatkozású történelmi emlékeivel, a kirándulás programjával.

Vasárnap reggel 7:00-kor keltünk útra, 6 óra buszozás után megérkeztünk Csáktornyára, a Zrínyiek városába. Tettünk egy sétát a csáktornyai várnál. Elsétáltunk a Szent Jeromos szlavóniai származás szentünk szobrához, a Zrínyi- fához, Zrínyi teljes alakos szobrához, a honvédő háború áldozatainak emlékművéhez és a turulmadaras központi emlékoszlophoz. Ezután Varasdra mentünk.

Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát, és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosába, ahol meglestük, hol pihennek az angyalok a nagy hőségben.

A kora esti órákban megérkeztünk a szállásunkra, melynek erkélyéről a tengert is megcsodálhattuk. A bőséges vacsora után a tengerben fürödtünk. Tekó a tengerben…

hatartalanul22 40hatartalanul22 65Hétfő reggel egy hajókirándulást tettünk az Adrián Krk-sziget körül. Azután Fiuméhez tartozó Tersattoba látogattunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi. Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek. Megismerkedtünk Fiume belvárosával. Ezután Abbáziába, a monarchia legkedveltebb üdülőhelyére látogattunk. Kedden sajnos búcsút kellett vennünk a horvát tengerparttól, Zágrábba utaztunk tovább. A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac), itt található a Jellasics-tér, a dombon felsétálva az öreg kapun át a Szent Márk-térre értünk. Itt található a horvát Szábor, vagyis az országgyűlés épülete, amely a Szent Márk templomra néz, amelyen a Horvátország és Zágráb címerét zsolnai cserépből rakták ki. Majd a felvonók menti lépcsőkön visszatérünk a sétáló utcára és a városmagjába.

Egy gyors fagyizás után elindultunk Szlovénia felé. Szállásunkra este 6 körül érkeztünk. Másnap Kercaszomorra látogattunk, ahol felkerestük a helyi emlékművet, amely a szomoróci felkelésre emlékeztet. Kercaszomor a parlamenti határozat alapján viseli a Communitas Fortissima - Legbátrabb falu címet, mivel a helyi férfiak fegyvert, kaszát, kapát ragadva akadályozták meg a trianoni döntés után bevonulni készülő szlovén rendőrséget abban, hogy átvegyék a falu irányítását. Ennek köszönhetően maradt végül a falu Magyarország rész.

Aztán Battyánfalvára utaztunk, ahol a település névadójának kastélyát látogattuk meg, a kastélykertben egy kicsit megpihentünk. Délben Ptuj gyönyörű várában megemlékeztünk Szlovénia legrégebbi városának magyar vonatkozásairól: a település IV. Béla és Mátyás király idejében Alsó-Stájerország részeként a Magyar Királyság része volt. A régi városkapuk egyikét Magyar Kapunak hívták.

hatartalanul22 51hatartalanul22 54

Továbbindultunk Bántornyára, ahol a Bánffy-családhoz kötődőd Árpád-kori templomot látogattuk meg.

Kirándulásunk utolsó napján Közép-Európa legnagyobb orchidea farmját csodáltuk meg, amely Dobronak határában épült

A település határában található a Bakónaki-tó. Megnéztük a tavat körülölelő erdőben található kápolnát is. A tómeder mellett energiapark működik, ahol különböző szervi bajokat lehet orvosolni. Ezek az energiavonalak a közeli erdőben megbújó Szent Vid forráshoz, és a felette lévő Szent Vid kápolnához vezetnek

Az utolsó helyszínünk Lendván a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben volt. Megismerkedünk a helyi magyarság történetével, ezután Lendván megtekintettük a Bánffy-Esterházy kastély kiállítását, ahol Zala György alkotásainak miniatűr másait, valamint a híres hetési tájegységre jellemző viseletet és használati tárgyakat tekintettünk meg. A kora délutáni órákban indultunk haza.

5 napos tanulmányi utunk alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk, mintegy 1800 km-es buszutunk során bejártuk Horvátország és Szlovénia magyar vonatkozású területeit, történelmi emlékhelyekre látogattunk, fürödtünk a tengerben, hajócskáztunk az Adrián, megismerkedtünk azokkal a szlovén magyarokkal, akik ragaszkodnak magyar gyökereikhez, és őrzik hagyományaikat.

A kirándulás után megfogadtuk jövőre újra útnak indulunk.

hatartalanul22 34

Please publish modules in offcanvas position.